Kur sportuoti..?

Dažnas paklaustas kodėl nesportuoja, atsako – neturiu pinigų sporto klubui lankymui. Tačiau norint pradėti sportuoti pinigų visiškai nereikia. Netgi galime teigti, jog sportas jums ankščiau ar vėliau sutaupys pinigų. Kokiu būdu?

Sportuodami stipriname savo organizmą, imuninę sistemą, liaudiškai kalbant užsigrūdiname. Vadinasi elementariai mažiau sergame ir mažiau išleidžiame pinigų vaistams, kurie šiais laikais tikrai nepigūs.

Tačiau grįžkime prie pagrindinės temos – kur sportuoti..? Visuomet geriausia sportuoti gryname ore, nes organizmas gauna „švaresnio” deguonies ir tuo pačiu esame energingesni. Tad jei gyvenate kaime, miestelyje, priemiestyje ar tiesiog turite galimybių išvažiuoti bent jau savaitgaliais iš miesto, tuomet patarčiau visuomet rinktis sportą gamtoje.

Žinoma reikia visuomet įvertinti ir oro sąlygas, jog mūsų sportas nesibaigtų peršalimu, tačiau tiek žiema, tiek vasara, tiek ruduo, tiek pavasaris mums sukuria puikiais galimybes sportuoti.

Žiemą čiuožinėjimas su rogutėmis ar slidinėjimas slidėmis, kad ir nuo mažo kalniuko, yra puikus sportas. Išsijuda visa raumenų ir greičių sistema, kvėpuojame grynu oro, grūdinamės, tampame stipresni, gražesni ir atsparesni.

Juk dažnas iš mūsų nemažai laiko praleidžiame prie kompiuterio, televizoriaus, tampame tingūs, veido oda nuo monitoriaus skleidžiamų bangų papilkėję, paakiai pajuosta, pradeda skaudėti nugarą nuo sėdėjimo, pablogėja regėjimas, nosiaryklė nuo sauso oro išsausėja, jaučiamės nuolat pavargę. Sportas gamtoje – puiki išeitis atsigauti nuo tokios būsenos!

Jei jau taip atsitinka, kad lauke oras labai prastas, o prasijudėti norite, tuomet tiesiog patraukite kėdes į šalį, šiek tiek prasilaisvinkite kambario vidurį, pasitieskite dekutį ir galite atlikti įvairius tempimo pratimus, jogos pratimus (apie jogą plačiau kalbėsime kitame straipsnyje), judėjimo pratimus. Tokio tipo pratimų yra labai daug, galite tiesiog nusipirkti knygą, prisiminti kokius pratimus atliekate ar atlikote mokykloje per kūno kultūrą, ar tiesiog galite improvizuoti, susikurti savo pratimus. Būkite kūrybingi, tačiau prisiminkite, jog darant pratimus, visada svarbu išlaikyti tiesią nugarą. Taip pat galite pasikonsultuoti su sporto treneriu kokius pratimus galima atlikti namuose. Šiek tiek investuosite į konsultaciją, tačiau pratimus galėsite atlikinėti visą likusį gyvenimą.

Taigi būkite išradingi – sportuokite miške, stadionuose, parkuose, kieme, kambaryje. Neieškokite priežasčių nesportuoti. Net ir lengvą 20 minučių pasivaikščiojimą iš ryto ar vakare galime drąsiai „užskaityti” kaip sportą, jei eidami giliai kvėpuojate, žiūrite į horizontą, nevaržote savo judesių, atpalaiduojate mintis, negalvojate apie rūpesčius ir tai darote kiekvieną dieną.

Comments

  1. Dėkui 🙂
    Sutinku – nėra pasiteisinimo nesportuoti, nes judėjimas yra ne tik sveikata, bet ir gyvybė tikrąja ta žodžio prasme.
    Kol judam, tol sveikai ir pilnavertiškai gyvename 🙂
    Prisijungiu prie jūsų raginimo – tikrai kiekvienas rasime patinkantį būdą pasimankštinti (jei tik norėsime) 🙂

  2. Viltė> Puikus požiūris 🙂 Gal gali daugiau papasakoti apie savo sportavimą, kur sportuoji, ką sportuoji ir pnš 🙂 Man asmeniškai ir lankytojams manau būtų įdomu paskaityti 🙂

  3. Galiu 🙂
    Ir propaguoju, ir skatinu visais įmanomais būdais ir savo tinklapyje.
    Kadangi gyvenime teko susidurti su sunkiais ligoniais, tai labai gerai suprantu, kokia vertinga yra sveikata.
    Ir labai gerai supratau pasistudijavus įvairias sveikatingumo sistemas – Ajurvedą, P.Brego, K.Niši, kinų mediciną, Vydūno darbus, Fitoniką.. (visų nesuminėsiu), kad sveikata labai didžia dalimi priklauso nuo mūsų pačių.
    Tai yra tai, apie ką jūs savo tinklapyje rašote: mityba, gyvenimo ir mąstymo būdas ir JUDĖJIMAS.
    Nesuminėsiu, kaip sportuoju.. Vienas dalykas, ką darau nuolat, tai „Penkių tibetiečių” pratimai. O visa kita varijuoja nuo nuotaikos ir metų laiko: dviratis, sporto salė, šokiai, greitas ėjimas, kartais ir kokią sistemą papraktikuoju – tarkim, K.Niši..
    Svarbiausia – suvokimas, kad sportuodamas žmogus yra sveikas ir žvalus – o tai ir yra geriausia motyvacija.. Juk savo labui stengiuosi – anoks čia nuopelnas 🙂
    Puiki Jūsų idėja, palaikau visu 100 ! Vystykit, nesustokit, jei galėsiu prisidėti – tai mielai 🙂 Didžiulės Jums sėkmės 🙂

  4. O labai šaunu atrasti bendraminčių 🙂 Beje gal galėtum trumpai aprašyti tuos tibetiečių pratimus? 🙂

  5. Labas rytas 🙂
    Nėra taip paprasta juos aprašyti, reikia parodyti 🙂 Jei kam įdomu – knygyne yra nedidelės apimties knugelių su detaliu aprašymu, taip ir vadinasi – „Penki tibetiečiai” . Tai tempimo, kvėpavimo pratimėliai, suteikiantys žvalumo – išbandyta 🙂
    Apskritai – pritarčiau jūsų nuomonei, kad sportuoti galima rasti vietą ir būdus, ir tik iš tingėjimo ir nenoro plaukia tie atsikalbinėjimai..
    Skaičiau įvairių istorijų, kaip žmonės randa būdų mankštintis – net nedidelėse patalpose – tereikia noro 🙂 , o kai pradedam, pajuntam entuziazmą, tai sunku ir sustoti 😉 ..
    Elementarus prasimankštinimas ryte JAU yra naudingas – išlipus iš lovos pakelti, nuleisti rankas ir kojas, pritūpti, pasisukioti, keletas gilių įkvėpimų, paskui dušas – tikrai įgausite tiek žvalumo, kurios jokios kavos nesuteiks 🙂
    Žmogus sukurtas judėti – taip jau yra.. Smagu, kad vis daugiau žmonių tai supranta 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *