Sporto trenerės patarimai, kaip pasiruošti orientavimosi varžyboms

Jolanta-SulcienePavasaris — puikus metas išbandyti ką nors nauja. Tad jau kitą antradienį — balandžio 1 dieną masinės orientavimosi sporto varžybos „Mano antradieniai“ kviečia į Vingio parką išbandyti orientavimosi sportą. Kad pirmą kartą dalyvaujantiems būtų drąsiau „Sietyno“ sporto mokyklos trenerė — sporto mokytoja Jolanta Šulčienė dalinasi 5 patarimais:

Tinkamai nusiteikite. „Kiekviena nauja veikla yra tam tikras iššūkis — tam, kad su juo susidorotume svarbu tinkamai nusiteikti, — teigia J. Šulčienė, — miškas ne stadionas — čia ir į voratinklį gali įsipainioti, ir į pelkę įbristi, ir pro tankumynus spraustis tenka. Viskam reikia morališkai pasiruošti“.

Pasirinkite patogią aprangą bei avalynę. Tinkama apranga yra pagalbininkas kiekvienoje veikloje — neišimtis ir orientavimosi sportas. „Nors orientacininkams gaminamos specialios aprangos bei bateliai, šiam sportui tinka bet kokia sportinė, judesių nevaržanti apranga. Sportinės kelnės turėtų būti ilgos, kad apsaugotų nuo nubrozdinimų bei dilgelių“, — pataria J. Šulčienė.

Turėkite kompasą ir juo naudokitės. Trenerė taip pat pabrėžia, kad einant į mišką svarbu turėti kompasą — „Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad susiorientuoti yra paprasta, tačiau miškas, ypač tankus, gali suklaidinti ir labai patyrusį sportininką“. Jei norite tik išbandyti orientavimosi sportą kompaso pirkti nebūtina – dauguma varžybų organizatorių juos išnuomoja.

Nepersistenkite. „Pirmą kartą išbėgantiems į mišką geriau rinktis lengviausią orientavimosi trasą, nors ji yra trumpesne, punktai stovi paprastesnėse vietose nei ilgesnių trasų“, — siūlo J. Šulčienė. Anot jos, geriau įveikti paprastesnę trasą ir pamažu tobulinti savo sugebėjimus, nei įgyti nemalonią patirtį, kuri gali ilgam atbaidyti nuo kelionių į mišką.
Įveikite baimes. „Dažnas pradedantis orientacininkas susiduria su baime pasiklysti – ją įveikti padės žinios, kaip naudotis kompasu, skaityti žemėlapį bei orientuotis vietovėje, — tikina trenerė, — dar geriau jei pirmą kartą bėgama su treneriu, kitu orientacininku ar bent draugu — taip ne vien drąsiau, bet ir linksmiau“.

„Mano antradieniai“ — masinės orientavimosi sporto varžybos, kuriose be išankstinės registracijos gali startuoti kiekvienas norintis pažinti šią sporto šaką. Varžybos vyksta Vilniaus miesto apylinkėse esančiuose miškuose. Visi dalyviai gali pasirinkti iš 6 skirtingo sudėtingumo bei ilgio trasų. Startuoti galima nuo 16 iki 19 val. Informaciją, kur vyksta varžybos, kaip į jas atvykti bei joms pasiruošti rasite www.antradieniai.lt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *