Romanas Teličėnas apie treniruočių programas internete

Internete pilna įvairiausių patarimų, ne išimtis ir treniravimosi tema. Atrodo, vien įsijungęs socialinį tinklą „Youtube“ galėtum susidaryti visą reikalingą treniravimosi programą. Deja, profesionalūs treneriai abejoja internete pateiktų pratimų kokybe bei nauda žmogui. Štai fizinio rengimo ir plaukimo treneris Romanas Teličėnas, kartu su renginių organizatoriais „Time leaders“, šią vasarą iniciuoja projektą „Treniruokimės sąmoningai“. Seminarų metu žmonės bus ne tik skatinami būti sąmoningai fiziškai aktyvūs, bet taip pat jiems bus praktiškai patariama, kaip išvengti dažniausiai daromų savarankiško treniravimosi klaidų.

„Mano, kaip trenerio, tikslas – suteikti žmonėms žinių, kad kiekvienas, jomis vadovaudamasis, galėtų savarankiškai treniruotis. Ir kad šis treniravimasis būtų naudingas tiek žmogaus organizmui, tiek jo gyvenimo kokybei, – sako R. Teličėnas. – Juk organizmas nėra buities prietaisas – neužtenka tik instrukciją paskaityti. Tai mokslas, reikalaujantis supratimo, nuolatinio rūpinimosi, todėl vien elementariai aprašytų instrukcijų nepakaks“. Profesionalus treneris dalinasi mintimis, kodėl negalima pasikliauti patarimais internete, norint taisyklingai išlavinti pagrindines žmogaus fizines savybes – greitį, ištvermę, jėgą, lankstumą, vikrumą ir koordinaciją:  Internete sunku rasti 100 proc. tikslią informaciją. Be to, nėra garantijos, kad žmogus šią informaciją supras teisingai. Dažniausiai pratimai aprašomi: „sukite rankas į priekį kažkiek ir atgal“, bet neparašoma, kokia turi būti veiksmo amplitudė, koks sukinio greitis ir t.t.

Norint surasta informacija tinkamai pasinaudoti reikia praktikos. „Praktika su treneriu yra pirmas svarbus žingsnis į sąmoningą ir teisingą treniravimąsi. Kiekvienas išklausęs trenerio patarimų, turėtų kartu su juo užtvirtinti žiniaspraktiškai. Būtina išmokti keletą apšilimo tipų, pratimų visoms raumenų grupėms, naudojant savo kūno svorį, bėgimo technikos pagrindų ir kitų svarbių pratimų, – sako R. Teličėnas.

Treniruojantis taisyklingai reikalingas ne tik visapusiškas kūno treniravimas, bet ir griežta fizinio krūvio kontrolė.Pavyzdžiui, bėgimo treniruotės metu reikia teisingai statyti pėdas, teisingai kvėpuoti, tinkamai dirbti rankomis – viso kūno darbas turi būti visiškai suderintas. Paskaičius informaciją internete, labai sudėtinga be trenerio pagalbos tai atlikti.

Sunku suvaldyti emocinę būseną: „Treniruojantis be patirties jau po 5 minučių fizinio krūvio žmogus retai sugeba susitvarkyti su savo emocijomis, kurios kyla dėl nuovargio. Nesusitvarkoma tik todėl, kad neatsimenami pratimai, jų eiliškumas arba atlikimo technika“, – sako R. Teličėnas.

Atliekant pratimus labai svarbu išlaikyti viso kūno arba galūnių kampus. Tačiau tokios informacijos aprašyti suprantamai, kad ją tinkamai suprastų kiekvienas žmogus – neįmanoma. Raumenų tempimas yra labai svarbi treniruotės dalis, turinti griežtus reikalavimus, tokius kaip tempimo laikas, pakartojimų kiekis, kūno padėtis ir kvėpavimas. Net jei internete pateikiama tiksli informacija, be trenerio pagalbos, niekada to nedariusiam, teisingai atlikti šiuos pratimus yra labai sunku. Pavyzdžiui, žmogus, darydamas vieną iš tempimo pratimų įsivaizduoja, kad lenkiantis iki žemės svarbiausias tikslas – rankomis pasiekti kojų pirštų galus, tačiau nepagalvoja, jog esmė – ne galutinis taškas, bet pats procesas, t.y. ištiesti keliai bei tiesi nugara.

Treniravimosi procesas vyksta daug greičiau, kai yra žmogus, kuris gali stebėti viską iš šono, patarti ir padėti išspręsti iškilusias problemas. Pasak R. Teličėno, pagrindinės traumos dažniausiai ir yra patiriamos tada, kai žmogus treniruojasi savarankiškai, neišmanydamas visų treniravimosi niuansų. Tik atliekant pratimus taisyklingai žmogaus kūnas gali būti tvirtas, stiprus, sveikas, gražus ir energingas.

Visi čia išvardinti patarimų internete trūkumai – tik viena iš priežasčių, kodėl „Time leaders“ nusprendė organizuoti seminarus apie sąmoningą treniravimąsi: „Pastebėjome, jog žmonėms neretai trūksta elementarių žinių, kaip tinkamai apšilti, kiek gerti vandens, kada valgyti. Dėl šių priežasčių kartu su Romanu nusprendėme surengti seminarų ciklą, kurio metu žmonės galės įgyti ne tik teorinių žinių, bet ir praktinių įgūdžių, kurie pasitarnaus jiems savarankiškai, svarbiausia, sąmoningai, treniruojantis“, – sako „Time leaders“ direktorė Lina Svirnelienė.

Visą vasarą vyksiančių projekto „Treniruokimės sąmoningai“ seminarų metu profesionalūs treneriai kalbės tiek apie treniravimosi procesą, tiek apie jo naudą žmogaus organizmui. Be to, stengsis seminarų dalyviams, įgijusiems naudingų žinių, įkvėpti motyvacijos ir noro treniruotis savarankiškai. Šią vasarą yra numatyti 4-i pusės dienos trukmės seminarai bei 2-u dviejų dienų seminarai. Jie planuojami įvairiausiomis temomis: nuo treniravimosi pagrindų ir sveikos mitybos principų išaiškinimo iki kūno lankstumo ir koordinacijos lavinimo.

Comments

  1. http://www.skundailt.com/?id=26403

    Sis veidas labai nepatikimas. http://mokymai.cv.lt/lektoriai/romanas-telicenas/

    Romanas Teličėnas negrąžina pinigų, nesuteikia žadamų paslaugų ir švelniai pasakius – apgaudinėja žmones (aferistas) ir jam negėda.
    Patarčiau mokėti pinigus tik už atliktą paslaugą arba tik sudarius sutartis, kitaip gali tekti labai labai gailėtis.
    Susiformavo labai neigiama nuomonė apie Romano Teličėno paslaugas ir pažadus. Pats žlugdo savo „verslą”, nes įrašai apie tai išliks ilgai interneto platybėse.
    Liko skolingas nuo vasaros už neįvykusias vaikų vasaros stovyklas, pinigai negrąžinti. Dabar jau nekelia telefono. Taip jau yra ne vienai šeimai.
    Dabar naudojama ta pati pinigų viliojimo schema apeliuojant į vaikų sveikatą, rengiant baseino plaukimo mokymus, tik jau per kitą bendrovę.
    Parašykite kiti nukentėjusieji, reiks organizuotis eit per teismus ir antstolius, nes jau nesitikiu greitai atgauti savo pinigų. Policijos tyrėjams reikia daugiau informacijos, norint užvesti bylą pagal BK 182 str.
    Mano e-mail: catalogmeister[eta]gmail.com

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *